Ellerimde, omuzlarımda hep sen varsın...

“Yin Yoga, karşılaştığımız durumlara dayanmayı ve sonrasında 
onları serbest bırakmayı öğreten bir uygulamadır.” Diana Rick



Matın üzeri. Sırt üstü uzanılmış. Tüm ağırlık kendini yere doğru bırakmaya çalışıyor. O da ne? Beden yere doğru kendini bırakmakta zorlanıyor. Eller sıkı, sanki birkaç kiloluk torbalar taşıyor. Dirsekler gergin. Omuzlar? Omuzların üzerinde de sekiz katlı bir apartman var. Derin bir nefes al, nefes verirken yumuşa… Biraz zaman. Gevşemek neydi? Unuttuk mu?

Hareket etmeyi seviyoruz. Hareket, hız, sıcaklık, değişik bir hareket yapmak, bir şey yapmak, eylemde olmak, iyi geliyor. Zaten çağ hız çağı, saniyede neler değişiyor. Durmak veya gevşemek, belki uyurken olabilir. Olabilir demek isterdim ama uzun süreli hareket, hız, bedende yorgunluk yaratsa da, gevşeme yaratamayabiliyor. Gevşemeden yorgun bir şekilde yatağa yatmak, uyumak da belli bir yerden sonra yetmiyor. Uyanırken daha az dinlenmiş oluyoruz ve zincirleme etkileri hayatımızda kendini gösteriyor.

Ellerde torbaları taşır gibi tavır, yatağa taşınıyor. Elindeki, omzundaki yüklerle kendini yatağa bırakmaya dönüşüyor. El, omuz tek bir nokta değil. Dişlerimiz, ağzımız, bacaklarımız, kalçalarımız, karnımız da gergin. Sadece bedenin farklı alanları değil, nefes de tutuluyor. Bedenin doğru nefesi almayınca, bedendeki sistemler bozulmaya başlıyor. Yetersiz nefes, bedenin, ruhun, zihnin aç kalmasına benziyor. Nefessiz kalmak, ötesi var mı?

Ellerdeki torbaları tutma halinin yatağa gelmesi yetmiyor, bir de bu tavrı yaşadığımız olaylara uyguluyoruz. Yaşanan, hissedilene tutunuyoruz. Sıkı sıkı. Canını sıkan bir olay, günlerce, aylarca, yıllarca hayatından gitmiyor. Bırakmak mı? Neden olmasın…

Çok minik bir değişiklik: Örneğin nefesini değiştirmek, burnundan alıp burnundan vermek hayatında büyük fark yaratabilir. Çeneni gevşetmek, omuzlarını yumuşatmak. Denemekte bir sakınca yok kanımca.

Yoga, böylesine hallerde en büyük yardımcı. Bütün yoga uygulamaları bize rahatlamak, esnemek, güçlenmek, doğru nefes almak açısından fayda sağlar. Bir adım ötede, özellikle çok yoğun iş, çalışma temposuna sahip ve stresli kişilerde Yin Yoga’yı tavsiye ediyorum. Her Salı saat 19.00’da Baraka Yoga’da Yin Yoga dersi için buluşuyoruz. Yin Yoga hakkında detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk kez yoga dersine gideceklere tavsiyeler

108 sayısı...

Zora dayanmak