Savaşçı III

Yogayla ilgili birçok siteyi takip etmeye çalışıyorum. En çok hoşuma gidenlerden biri ise yogaservice.de sitesi. Almanya'da olup biten yoga çalışmalarını takip etmek, haftalık ya da aylık haberleri elektronik posta olarak alarak ufku genişletmek mümkün. Site her ay ayın asanasını seçiyor. Güzel başlangıçlara sebep olan Eylül ayının asanası Virabhandrasana III. Savaşçı pozisyonlarının sonuncusu olan Virabhandrasana III hakkındaki bilgileri bu ay yoga hocası Detlef Alexander vermiş.

Gündelik hayatta kafamız çoğu zaman bulanıktır. Net düşünemeyiz, net olarak ne hissettiğimizi bilemeyiz. Zıtlıklar, gel-gitler yaşarız. Genel bir bulanıklık hakim olur ruhumuza. Uzun süren bulanıklıklar ise insana acı verir. Buna fayda sağlayan önemli bir asana olan Virabhandrasana III, içimizde ve çevremizde yaşadığımız karşıtlıkların dengeyi yakalamasında yardımcı olur. Yukarısı- aşağısı, ben ve öteki ayrı kavramlar gibi gözükür, bir yandan bu tarz kavramlardan ayrı olsak da, diğer yandan bu kavramlarla içiçeyizdir. Bu zıtlıkların dışında, bir de bağımlılık konusu yer alıyor. Bu zıtlıklara ne kadar bağlıyız, bunlardan ne kadar bağımsızız? Bağımlılık açısından da dengenin yakalanması gerekiyor.

Virabhandrasana III'te ayaklardan bir tanesi topraktan ayrılırken, diğeri toprağa bağlı kalır. Kollar bedenden uzaklaşır. Bacak, kollar ve omurga dengeyi yakalar. Yakalamayı çalışır. Bu asanada bir ayak yerden uzaklaşırken, diğeri ise sımsıkı yere basıyor. Zıtlıklar bu duruşta mevcut, ancak denge sayesinde zıtlıklar bile en güzel halini alıyor. Kök çakrayı güçlendiren Virabhandrasa III'te gözleri tek bir noktaya odaklamak şart. Tıpkı diğer denge duruşlarında olduğu gibi. Gözler sabitlenince, gerisi de geliyor... Bol yogalı bir Eylül ayı diliyorum:)

















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk kez yoga dersine gideceklere tavsiyeler

108 sayısı...

Zora dayanmak