Sarah Powers'la Yin& Yang

Ne yaşadığımız kızgınlığımız karaciğerlerimizden ayrı, ne duyduğumuz endişelerimiz dalağımızdan, ne korkularımız böbreklerimizden, ne de çektiğimiz keder akciğerlerimizden ayrı değil. Bunu bilmek bir açıdan ürkütücü, bir açıdan aydınlatıcı bir hal alıyor insanda.

Sanki beden ve zihin ikiye ayrılmış gibi öğretildi bana. Ya da bana öyle öğretmediler ama ben öyle anladım eskiden bu yana. Aslında bir bütünüz. Zihnin, ruhun ve bedenin bir bütün. Zihninde, kalbinde oluşan her hangi bir his, ilk anda organlarına zarar vermeyecek gibi düşünebilirsin, ama uzun vaadede vereceğini tahmin etmek zor olmuyor.


Sadece bir bedenimiz yok. Çeşitli beden kılıflarımız var, yogada ‘kosha’ dediklerimiz. Fiziksel beden, gözle gördüğümüz ve yiyecekle beslenen, doğan, büyüyen ve yaşlanan, ölen beden. Bunun üzerinde dört beden daha var. 2.Enerjisel beden / Pranamaya kosha
3.Duygusal beden/ Manomaya Kosha
4.Zihinsel beden / Vijnanamaya kosha
5.Ruhsal beden/ Anadamaya kosha

Fiziksel bedenimiz sadece diğer bedenlere açılan bir kapı. Koshalara bir sonraki yazılarımda detaylıca deyineceğim. Enerji bedenimizle ilgili bir iki cümle söylemek gerekirse, nefes ile beslenen bedenimiz burasıdır. Sağlık aurası olarak da bazı kaynaklarda bahsedilmektedir. Enerji merkezlerinin, nadilerin, meridyenlerin bulunduğu bedendir.

Fiziksel dünyada hep bir denge var. Denge denilince aklımda daha düz bir mantık geliyor. Zıtlıktan çok eşitlik gibi. Ama var olan denge zıtlıkların dengesi. Sabit olmayan, hareket eden bir dengeden bahsediyoruz. Yin ve Yang doğada var olan, bir bütünü oluşturan zıtlıklardır. Özneye göre değişen birer sıfat bu ikili. Sabit olmayan, sürekli değişen, dengeyi sağlayan bütünlüğün iki zıt parçasıdırlar. “Her yoga dersinde Yin ve Yang vardır, olmayan yoktur: Meditasyon yin, asana ise yangtır. Özne değişince sıfatlar da değişir”, diyor Sarah Powers.


Geçtiğimiz hafta güzel bir eğitime katıldım. Sarah Powers’ın Insight Yoga/ Yoga’nın Özü Eğitmenlik Eğitimi’ne. Böylesine bir hocayla tanışmak, beynimde bir sürü kapılar açtı, taze topraklar serpti sanki ayaklarımın altına. Şimdilik bilinenleri bir kenara bırakıp, boş bir kapla gitmek için elimden geleni yaptım eğitime. Enerjisi ve bilgisi eksiksizdi Sarah Powers’ın. Yoğun bir eğitim olduğu kesindi 9 gün boyunca. Elinden geldiğince bize aktarımda bulunmaya çalıştı kendisi. Bilimsel ve net aktarımı, ne anlattıysa öğrencinin aklında bir soru işareti bırakmadan yaptığı açıklamaları hayranlık uyandırıcıydı. Tık tık tık, kısa ve öz, maddeler halinde akıcı bir paylaşımdı. Ne kadar teşekkür etsem az. Doğallık, mütevazilik, bilgi ve deneyimin harmanlandığı bu ismin eğitiminden bazı paylaşımlar yapmadan geçemeyeceğim (bu ve sonrasında binlerce sayfa yazabileceğim yazılarda). 

Eğitimde sadece Yin değil, Yang ve meditasyon (özellikle mindfulness/ yüksek bilinç meditasyonu) üzerine de odaklanıldı. Birçok kişinin aşina olduğu Akupunktur teorise göre bedenin sağlığı meridyen sistemine/ nadi sistemine bağlıdır. Hintlilerin Nadi sistemiyle, Çinlilerin meridyen teorisi tamamen aynı olmamakla birlikte temel noktalarda kesişiyor. Kültürel farklılıklar elbette var, Hintliler daha çok metafizik boyutla bağlantılandırırken, Çinliler de fiziksel dünya öne çıkıyor. Her ikisinde de fiziksel ve ruhsal yollar var. Bedendeki enerji merkezleri konusunda da çeşitli teorilerde, kültürlerde farklı sayılar olduğu söylense de, Sarah Powers üç çakra konusunda fikir birliği olduğunun altını çiziyor: Karın çakrası, kalp çakrası ve alın çakrası.

Kitabın Türkçesi YogaŞala Yayınlarından bu ay piyasaya çıktı. Tavsiye ederim.  
Bedenin çeşitli noktalarından, değişik yollar çizerek var olan meridyenler organlarımızın enerjilerini etkiliyorlar. Örneğin bedenin enerji pili görevini gören böbreklerimiz; küçük ayak parmaklarından başlayarak topuklara, buradan ayak kavisinden geçerek diz ve bacakların iç kısımlarına kadar kuyruk sokumuna kadar uzanmaktalar. Ayak parmaklarının, ayak tabanlarının, el parmaklarının ve avcumuzun içinin bile yerle ya da birbirleriyle yaptıkları temas birçok meridyenin enerji akışını harekete geçiriyor, canlandırıyor. Büyüleyici bir olay, değil mi?

Enerjiden ne kastediliyor peki? Hayatımızın esası demek mümkün, Sanskritçe’deki “prana”, Çince’deki “chi”, Japonca’daki “ki/ qi”. Yaşayan her şeyde var olan, tüm yaratılanların içindeki yaşamsal güç. Eksik ya da aşırı olması halinde sorunlar yaşadığımız, dengelememiz gerekten bir enerji. Bedende enerji blokeleri oluşunca, fiziksel bedende de rahatsızlıklar baş göstermeye başlıyor. Akupunktur tedavileri bu konuda da yardımcı olacaktır, yoga zaten.




“Yogada kendimizi tanımadan önce, var olan yaralarımızı bulmalıyız, onları sarmalıyız. Bunu yine yoga ile gerçekleştirebiliriz. Yoganın şifa özelliğinden faydalandıktan sonra kendimize doğru keşif özelliğini belirginlik kazanıyor. Yaralar sarıldıktan sonra, ki sanırım hepimizin birtakım yaraları var, sonrasında yine yogayla kendimize doğru bir yolculuğa, keşfe çıkabiliriz” diye belirtiyor Sarah Powers.

Yüksek bilinç meditasyonuna yoğun bir şekilde değinen Powers, eğitim süresince bunu deneyimlememiz için de bizlere bol bol ışık tuttu. Anlatılacak ve aktarılacak çok şey var, ekleyeceğim buraya. Bitirmeden önce yazıyı şunu eklemek istiyorum, benim de es geçebildiğim bir nokta. Sarah Powers birçok hocam gibi şu düşünceleri vurguladı: Hiçbir şey birbirinden bağımsız değil. Bunun sadece bedenimizdeki bir his ve bir organ arasındaki bütünlük anlamında değil, bir insanın bir diğer insandan ayrı olmadığına dair bütünlük de söz konusudur. Bugün buradaysak, belirsiz bir süre daha burada kalacaksak, birbirimize ihtiyacımız var. Destek olmak adına, yol göstermek adına, yardım almak adına, paylaşmak adına. Sadece yakın çevremize değil, tüm insanlara. Sevgimizi, şefkatimizi, kalbimizi. İnkar edilecek bir nokta var mı? Düşündüm, bulamadım.

Sevgiyle kalın.







Yorumlar

  1. diğer yazılarını da merakla bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler, devamını merakla bekliyoruz. :) Namaste!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk kez yoga dersine gideceklere tavsiyeler

108 sayısı...

Zora dayanmak