108 sayısı...

108 sayısının kerameti nedir? Gelecek hafta Uluslararası Barış Günü'nden önce, dünyadaki birçok yogi/yogini 108 kere güneşe selam, kriya yapmaya ya da 108 kere mantra söylemeye, 108 dakika meditasyon yapmaya hazırlanıyormuş. Kaliforniya'dan başlatılan Global Mala Yoga Projesi, dünyada barış ve huzurun sağlanması için en uygun günlerin 19 ve 20 Eylül olduğuna dikkat çekiyor, ayrıca vurguluyor: 108 sayısı önemli.

108 sayısının asıl önemini arıştıran yogaservice.de, Pieter Moree isimli matematikçiden ilginç bir yanıt almış: Büyük bir karenin içinde ufak karelerin olduğunu düşünün. Tam ortasında bir yoga gurusu oturuyor ve etrafında, her karede yoga bilmeyen, hiç yoga yapmamış olan insanlar oturuyor. Guru tek başına yoga yapmaya başlıyor, her gün yanındaki (yatay, dikey ya da çaprazından) bir kişi yoga yapmaya başlıyor. Her yogi yapan kişinin yanındaki kişi de yoga yapmaya başlıyor. Bu ağ gittikçe büyüyor. Üçüncü gün 5 kişi yoga yapıyor, ayrıca yoga yapan her 4 öğrenciye, 3 tane yeni başlayan kişi katılıyor. Toplamda 12 kişi yoga yapıyor oluyor. Bu dinamik bu şekilde yayılınca, 16. gün yoga yapan kişi sayısı 108 oluyor. Global Mala Yoga'nın amacını bu şekilde anlayabiliyorum.


108'in diğer anlamları şöyle: Yogilerin kullandığı Mala (Hinduizm ve Budizm'de dualarda kullanılan tespih) 108 boncuktan oluşuyor. Shiva 108 dans adımı atıyor, Hinduizmdeki Tanrıların 108 ismi var, Hint Astrolojisi'nde 12 burç ve 9 gezegen var, 9x12= 108 yapıyor. Tüm bunların bir anlamı olabilir. Sayı kutsal sayılabilir, bereketli ya da artık ne anlam yüklemek isterseniz öyle olsun... 108 kere Surya Namaskara yapmak, belki birkaç güne yayılırsa güzel olabilir. 1'den, 1 yerlerden başlamak lazım...


Okudum, etkilendim, paylaşmak istedim:) Sevgiler.

Yorumlar

  1. sevgili ece,kursunda basarilar dilerim..yoga'nin kisa donemde yarattigi degisiklikler inanilmaz gercekten..ben sicak yoga ile basladim ilk tecrubeme,on gunlugune,son bir aydir da cmt sabahlari hatha yapiyorum..cok istekli ve gayretligim,hayatimin en onemli seylerinden birisi oldugunu bile dusunmeye basladim bu aralar.cmt sabahlarini iple cekiyorum simdilik oldukca zorlansam da..dik duramayan bir insan oldugum icin,en zorlandigim sey bu..sirtim hep kambur,ama inaniyorum zamanla diklesicem,ve daha duzgun bir agac ya da savasci olacagim..sonsuz sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. güzel dileklerin için teşekkür ederim:)kısa zamanda, büyük değişimler yaşamak beni her geçen gün daha çok şaşırtıyor. kendimi araştırmak çok değişik bir his. kamburluk günümüzün kronik problemi, sürekli masa başı işler, bilgisayar karşısında yanlış oturmalar bizi kamburluğa sürüklüyor.

    evde tv izlerken bile yere oturmak ve sırtı duvara yaslamak gibisi yok. insanı dikleştirme konusunda büyük destek oluyor. tavsiye ederim...
    selamlar&sevgiler✿

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk kez yoga dersine gideceklere tavsiyeler

Zora dayanmak