Kaliteli duruş= Kaliteli hayat


Bloguma aslında sıcak sıcak yazmak istiyorum, hemen cumartesi dersinin ardından mesela. Ama dersler etkisini akşam eve gelince gösteriyor. Dersden çıkınca kendimi son derece huzurlu hissediyorum, kesintisiz bir uyku çekiyorum. Her zamankinden daha erken uyumam, ne kadar yoğun çalıştığımızın en büyük kanıtı. Cumartesi ve pazar günü Özlem Hoca'yla tam gaz yoga yaptık. Günde 6-7 saat yoga yapmak inanılmaz bir deneyim. Pazartesi gününe ise Didem Hoca'yla beraber yoga yaparak başladım. Sabah dersinde sadece ben olduğum için Didem Hocamın özel öğrencisi gibiydim. Sabah üzerimdeki yorgunluğumu, Didem Hocanın yumuşacık ve sakinleştirici enerjisi sayesinde anında attım. Kendimi çok şanslı hissediyorum... Her açıdan:)


04.09.2010: Oturarak yapılan asanaları ve twistleri inceledik. Diz üstü yapılan, bileği güçlendiren seriler öğrendik. El bileklerimin, kolllarımın bu serileri tekrarlamaya çok ihtiyacı var. Her twistin iç organlarımıza harika bir masaj yapabileceği daha önceleri aklıma gelmezdi. Ama yapıyor işte. Her derin nefes, organlarımızın tazelenmesini, arınmasını ve rahatlamasını sağlıyor. Yogada arkaya dönük tüm asanalar geçmişi, öne doğru yapılanlar ise geleceği temsil ediyor. Twistlerdeki arkaya dönük bakışlarımızda, yüzümüzden gülümseme eksik olmamalı. Tabii eğer geçmişimizle gerçekten barışıksak. Gözlerin açık olması şart. Gözlerin kapalı olması, geçmişimize bakmak istemediğimiz anlamına geliyor. Oysa yavaşça gözlerimizi açıp, tüm olup biteni kabul etmek ve artık arkada kaldığını, önümüzde güzel bir gelecek olduğunu düşünmek bunu kolaylaştırır gibi geliyor. Arkaya dönük bir twistin ardından, ileri doğru yapılacak savaşçı duruşları, geleceğimize odaklanmamızı sağlayacaktır. Her ne kadar bugünümüz önemli olsa da, geçmişimiz de, geleceğe dair olan düşüncelerimiz de bizim birer parçamız.


Eka Pada Rajakapotasana (güvercin duruşu) ve Paripurna Navasana (bot duruşu) günün sonunda yoğunlaştığımız asanalardı. Zor bir duruş olan Paripurna Navasana, benim gerçekleştirmeyi hedeflediğim duruşum. Tamamen hayata bakışımızla ilgili olan bu duruşta üçüncü çakramızın, solar plexus'un kuvvetlenmesi gerekiyor. Bol bol sarı düşünmek, karın kaslarımı güçlendirmek, ben merkezime ağırlık vermek benim bu dönemdeki önceliklerim olacak. Acaba son zamanlarda saçlarımdaki sarı oranını arttırmamın bununla bir ilgisi olabilir mi?


05.09.2010: Pazar günkü derste öne kapanmalar, esnemeler yaparak başladık. Hatha yoganın en önemli asanalarından biri olan Paschimothanasana üzüntüyü azaltan bir duruş. Nefesin sürekli aktığı duruşta her nefes verişte omurganızın biraz daha açıldığını hissedeceksiniz. Bu asana için teslimiyetin en güzel hali diyebilirim kendi adıma. Aynı zamanda derin nefesler uygulanarak yapılırsa, karın bölgesindeki yağları eriten bir duruş. Önemli olan nefes verirken yavaş olunması ve karnın iyice sırta doğru yapışması. Yoga mundra dışında, öküz ve deve duruşlarını inceledikten sonra pazar gününü pasta yiyerek noktaladık. Sevgili sınıf arkadaşım Bahar, yeni işini kutlamak amacıyla pasta almış. Ağzımızın tadı hiç eksik olmasın. Ne kadar pasta o kadar Paschimothanasana;)


06.09.2010: Pazartesi sabahı düzeni bozmayarak sabah dersini gerçekleştirmek üzere Jiva'nın yolunu tuttum. Tek gelen ben olduğum için, Didem Hocamla başbaşa ders yaptık. Sabah uyandığımda hava biraz kapalıydı. Sanırım kapalı havaları çok sevmiyorum. Kendimi biraz yorgun hissediyordum. Güneşe selam serileriyle enerjimi yükselten Didem Hoca, ardından daha sakin hareketlerle dinlenmemi sağladı. Güzel bir haftaya böyle başlanır işte...


Hoşuma giden sözlerden biri: Yogada duruşlara girmek de çıkmak da uzun sürmelidir. Duruş kaliteliyse, hayat kalitelidir. Hızlı olmak bizi yaşlandırıyor. Acelemiz yok...

Yorumlar

  1. "Hızlı olmak bizi yaşlandırıyor, acelemiz yok..."

    Bu cümleyi her an görebilmek için her yana asmak istiyorum.

    Seninle derslere başlamak için müthiş bir heyecan var içimde, haberin olsun:)

    YanıtlaSil
  2. ben de dövme olarak yaptırmayı düşünüyorum:) acelen yok Ece diye!
    ben de çok heyecanlıyım, çok!

    YanıtlaSil
  3. o dövmeden bi tane de ben alnıma rica edicim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk kez yoga dersine gideceklere tavsiyeler

108 sayısı...

Zora dayanmak