Gökyüzünün altındaki güzel bahçe

Planlarımın sadece kafamda yer aldığını bana bir kez daha hatırlatan Nut, pazar sabahı sertifikamı keyifli bir şekilde alamayacağımı gösterdi. Bir takım aksilikler, gecikmeler derken İzmir'e doğru yola çıktım...

Uzun bir araba yolculuğunun ardından, İzmir'e ulaşabildim. Son derece yorgun olmama rağmen, uyku öncesi kendime güzel bir yoga seansı armağan ettim. Yol boyunca belimde oluşan rahatsızlık, neyseki kendini rahatlığa bıraktı. Bence her yolculuğun ardından biraz gevşeme yapılmalı.

Güzel bir yerde kalıyorum İzmir'de. Adından belli Güzelbahçe. Akşam karanlıktı gelince ama sabah yeşillikler içinde buldum kendimi. Tertemiz bir hava ve ardından güzel bir kahvaltı, bir de üzerine yine yoga. Hep yoga. Düşüncelerimdeki akış, kendini ormanın yeşilliğine doğru bırakıverdi. Mavi bir gökyüzü vardı üzerimde, hava ılık, sıcak. İzmir'e aksisi yakışmaz ki zaten.

İstanbul'a olan sevgim tartışılmaz ama insan doğduğu kentle arasında bir bağ yaşıyor. Benim es geçmiş olduğum bir bağdı uzun zamandır. Yeşilin etkisiyle kalbimi kocaman açtım bu şehre doğru. İçimde çocuksu bir sevgi uyandı, saf ve temiz. Ne kadar özlemişim ben seni... Çocukluğum geçtiği şehri...
Bu tatilde güzel bir dinlenme gerçekleştirmek üzere yanıma çeşitli kitaplar aldım ama bugün nette gözüme Tao Te Ching isimli kitap çarptı. Lao Tzu tarafından yazılmış olan kitap, Yol Yayınları tarafından Yol ve Erdem- Söz ve Can ismiyle çevrilmiş. Hayata dair harika öğretiler yer alıyor. Şu an bu kitap elimde değil ama en kısa zamanda anlayabileceğim bir dildeki çevirisini okuyacağım. Paylaşmadan geçemedim...

“Tolerant like the sky,
all-pervading like sunlight,
firm like a mountain,
supple like a tree in the wind..."



"Gökyüzü kadar hoşgörülü,
Güneş gibi her yere ulaşabilen,
Dağ gibi sağlam,
Rüzgardaki bir ağaç kadar esnek..."


Kendimi bu sabah ağaçlara doğru bakarken, derin derin nefes alırken aynen böyle hissettim. İçimdeki hissin sonrasında internette okuduğum bir metinle birleşmesi, o kadar iyi geldi ki. Kitap bence derin ufuklar açacak bir potansiyele sahip. Belki bu uzunca tatilde okunabilir:) Yolum kitapçıya düşmeli yarın...

Sertifikama bayram sonrası pazartesi günü kavuşacağım. Hayatın gizemi izin verirse tabii:)
Herkese mutluluk dolu bir tatil diliyorum. İyi bayramlar.

Yorumlar

  1. Güzelbahçe'ye gittiğinizi bilmiyordum. Harika olmuş! Doğayla buluşma...

    Kendini bir ağaç gibi hissetmeyi hep sevdin sen. Ve şimdi o ağaçlarla birlikte yoga yapıyorsun. Güzel bir bayram hediyesi bu.

    Geçen bayram ailenden uzak olduğun için buruk hissetmiştin kendini. Şimdi özlediklerinle birliktesin. Gittiğin her yere kendini götürebiliyorsun en güzeli bu.

    Hepinizi çok öpüyorum, sana, tüm ailene ve sevgili Halime'ye de iyi bayramlar olsun:)

    YanıtlaSil
  2. nasıl da tanıyorsun beni! biz de seni öpüyoruz Zeromu:)

    YanıtlaSil
  3. Güzelbahçe ile ilgili hatırladığım en güzel şey yazları dayımı ziyarete giderken 'küçük olduğum için' denize girme fırsatını gezmeye gittiğim bi yerde yakalamaktı.. uzun zamandır o tarafa gitmesemde hala bana ayaküstü deniz fırsatını hatırlatır, Karşıyaka dan denize atlamak imkansızken:)

    YanıtlaSil
  4. buralardan artık baya denize giriliyor. sahil bomboş, sakin, bildiğin Güzelbahçe Deryacım. Gel en kısa zamanda, burada bir gün buluşalım:)

    YanıtlaSil
  5. Benim bu kitapla tanışmam geçen ay olmuştu. Harika tek kelimeyle. Çok bilinen bi kitap değil o yüzden burada görünce heyecanlandım birden :)
    Ben de bi şeyler yazayım kitaptan o zaman :)
    43
    Göğün altında en yumuşak
    yener göğün altında en serti
    hiç olan sızar hiç aralıksıza
    bundan anla gücünü edimsizin
    sözsüz öğreti edimsiz edim
    seyrek nasip olur göğün altında

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Bende sana ve ailene güzel bir bayram diliyorum Zerencim :).. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle :)

    Cenem bu kitabı ben de çok merak ettim. Bana Mevlana'nın çok sevdiğim ve uygulamaya çalıştığım şu güzel öğütlerini hatırlattı :

    Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
    Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
    Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
    Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
    Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
    Hoşgörülülükte deniz gibi ol.
    Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

    İşte bu Mistisizm'in güzelliği..Dilerim bugün görüşürüz :)

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel bir tesadüf Aydedeye havlayan:)
    hangi yayınevinden çıkan kitabı okudunuz? ben de ona göre alırım, henüz alamadım. Ben sadece birkaç alıntıdan yola çıkarak kitabın harika olacağını tahmin ettim, onay da gelince şüphem kalmadı.
    Selamlar&sevgiler.

    dear suchim, Mevlana'da zaten muhteşem bir isim. bu söze de bayıldım. hemen not defterimde yerini alıyor, hayatımda da uygulaması gerçekleşir umarım:)

    görüşürüz bence!

    YanıtlaSil
  8. Yol Yayınları'ndan çıkanı var benim elimde. Ömer Tulgan Çevirisiyle olanı. 94'te basımı yapılmış.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk kez yoga dersine gideceklere tavsiyeler

108 sayısı...

Zora dayanmak